Avontuurlijk wonen in de natuur

Door de ligging aan het park, een centraal gelegen groen-blauwe zone in Parijsch is de natuur grenzend aan de tuinen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur niet ophoudt bij de tuin, maar de tuinen een verlengde zijn van natuurlijk en avontuurlijk wonen?

Ecoloog parkhouses

Maak kennis met de ecoloog

Als adviseur ecologie bij Heijmans is Vincent Nederpel betrokken bij deze vraag. “Er zijn allerlei soorten landschapssystemen. Culemborg ligt in een rivierensysteem. De ligging van Culemborg onder de Lek, zorgt ervoor dat de grond vaak vochtig is en vruchtbaar. Want via de rivieren wordt ‘voedsel’ uit allerlei landen meegevoerd. De bomen en planten profiteren van de voeding in de grond, waardoor de omgeving een walhalla voor het dierenrijk is. Deze vruchtbare omstandigheden bieden mogelijkheden voor de wijk om natuur uit te nodigen.”

Tot zover een stukje achtergrondinformatie. Vincent vervolgt: “Bij de ontwikkeling van Parijsch is gezocht naar een optimale aansluiting op het bestaande landschap. Sterker nog, we willen deze prachtige natuur de wijk intrekken. Op die manier kan de nieuwbouwwijk zich volledig inbedden in het bestaande landschap. Omdat het hier volledig nieuwbouw betreft, moeten we de natuur een beetje helpen.”

Een soepele overgang tussen groen en grijs

We hebben voor Parijsch een overzicht gemaakt van suggesties tot versterking van de mogelijkheden voor natuur. Hierin variëren de ideeën van gebruik maken van beplanting welke zich thuis voelt in de regio, tot inrichting tot vergroting van de diversiteit. Dergelijke maatregelen verspreidt door de wijk zorgen voor een rijkdom aan vogels, vlinders, vleermuizen en allerlei insecten in de wijk. Uit deze lijst putten we inspiratie om concreet toe te kunnen passen, kloppend met de locatie in de wijk. We willen met de ideeën de grenzen tussen de huizen, tuinen en openbaar groen in elkaar laten overlopen. Uiteraard staat de balans tussen een fijne plek om te leven tussen bewoners en natuur bovenaan.

Unieke toepassing

Voor ParkHouses hebben we een unieke toepassing bedacht. De tuinen van de woningen sluiten aan op een centraal park, met uitzicht op groen en water. Dit biedt de mogelijkheid een overgang te maken van het park de tuin in. De tuin wordt verlengt het park in en andersom!

Ecowall parkhouses

Unieke ecowall

Door als architect, ontwikkelaar en ecoloog rond de tafel te gaan, hebben we een bijzondere toepassing
bedacht. De erfscheiding van de tuinen bestaat uit een schanskorf; een open ijzeren raamwerk met stortstenen erin. Door de schanskorven aan te passen en uit te rusten met ingebouwde vogelkastjes, plantenbakken, egelhuisjes en insecten hotels maken we een ‘natuur-inclusieve erfscheiding’; een ecowall!

We bieden diverse dieren hierdoor meteen een thuis, iets wat zonder hulp jaren nodig heeft om tot ontwikkeling te komen. De aanwezigheid van planten zorgt ervoor dat het groen van de wijk door loopt de tuin in. Door ook bij ParkHouses ruimte te maken voor vogels als roodborst, winterkoning, merel en koolmees, maar ook voor egels en insecten, integreren we een stukje ecosysteem in de wijk. De aanwezigheid van deze soorten draagt bij aan een prettige en levendige wijk. Door de ligging aan het park en het groen door de wijken heen, wordt een fijne groene leefomgeving gecreëerd waar natuur én mens zich thuis voelt.

natuur culemborg

Wat kan jij zelf bijdragen?

Als bewoner van ParkHouses kun je naast het beleven van de natuur ook een actieve rol in nemen. “Natuur zit hem soms in de kleine dingen. Iedereen kan bijdragen aan natuur en biodiversiteit, het gaat vooral om het doen”, aldus Vincent.

“Een tuin kan veel mogelijkheden bieden die bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een bloemrijk kruidentuin in plaats van gazon, een heg in plaats van een schutting, gebruik van een variatie van inheemse beplanting in plaats van exoten en het laten van een hoekje met blad en takafval. Dit soort relatief kleine en eenvoudige toepassingen zorgen voor een rijkdom aan vlinders, libellen, vogels en andere dieren rond het huis. Daarnaast dragen dergelijke keuzes bij aan het tegengaan van wateroverlast bij zware regen en het koel houden van het huis in de zomermaanden. Een eigen bijdrage aan natuurlijk en avontuurlijk
wonen!”